Fyzioterapie a čínská medicína

Naordinovala jsem si fyzioterapii a čínskou medicínu. Na doporučení mojí fyzioterapeutky jsem zašla na kontrolní vyšetření k Číňance, která má za sebou 25 let praxe, má vystudovanou západní i východní medicínu a mimo jiné dlouhodobě léčila exprezidenta Václava Havla. V její ordinaci potkáte jak běžné lidi, tak různé známé herce a herečky a sem tam i nějaké věhlasné doktory ze západní medicíny.

Doktorka k léčbě používá výhradně metody tradiční čínské medicíny, která má tradici více než 4000 let a která se výrazně odlišuje od západní medicíny. Hlavním léčebným prvkem je akupunktura, baňkování a bylinná léčba. Čínská medicína se celkově snaží vyrovnat energii v těle do harmonického stavu.

 V čem je to jiné?

Když jsem šla do ordinace poprvé, měla jsem menší šok. Všechno, co známe z klasické medicíny, každé nepsané pravidlo či postupy, je zde úplně jinak. Na chodbě bylo ve frontě přede mnou 17 lidí. Když jsem se dostala po hodině a čtvrt na řadu, doktorka se mi představila, chytla mě za ruku a změřila tep, pak jsem vyplázla jazyk a hotovo. Diagnóza byla stanovena. Žádné zápisky, žádná kartotéka, žádná pojišťovna, žádné syntetické léky. Měla jsem zablokovanou krční páteř. Mohla jsem si vybrat, jestli se budu chtít měsíc léčit pouze za pomocí kombinace bylinek nebo budu denně po dobu 10 pracovních dní docházet na alternativní léčbu. Protože mám čas, chci se svému zdraví věnovat, rozumět svému tělu a v neposlední řadě jsem byla na její postupy zvědavá, vybrala jsem si léčbu.

Když požádáte obvodního lékaře, aby vás poslal ke specialistovi, tak vás k němu objedná v tom lepším případě za 3 dny, v tom horším za 3 týdny. V ordinaci čínské doktorky jdete na řadu hned. Jakmile zkušená doktorka změří váš tep, tak vás vybídne, abyste se svlékli do spodního prádla a nabídne vám volné lehátko. Lehce nepříjemné je, že to tam chodí jako na běžícím páse. V jednu chvíli společně s vámi léčí dalších 5–8 pacientů.

Jak léčba probíhá?

Léčba je každý den trošku jiná, ale v základu stejná. Dostanete zkumavku s jehlami, které jsou po celou dobu léčby vaše. Začíná se buď nepříjemnou masáží, která prokrví záda nebo na vás sestřička položí tácek, na kterém se zapálí pelyněk. Potom se aplikuje akupunktura a mezitím přijde na řadu baňkování. Akupunktura probíhá bez vysvětlení, musíte tedy věřit tomu, že tato dáma ví, co dělá. Do toho vám klade otázky ohledně vašeho zdraví a vy musíte v jednoduchých slovních obratech odpovídat. Po asi půl hodinové léčbě se obléknete, dostanete pokyny, co všechno můžete a nemůžete, zaplatíte čtyři stovky a sestřička vás objedná na další den. Kúra se nesmí přerušit. Volné jsou pouze víkendy, kdy místo léčby pijete různé druhy čínských čajů a vaříte si speciální detoxikační kaše.

Co nesmíte

Co stojí za zmínku je, že každým dalším dnem v ordinaci si na návaly lidí a různé příběhy zvykáte. Na co si ale já osobně nikdy nezvyknu je, když doktorka kontroluje, jestli dělám všechny předepsané pokyny, mezi které patří 10 dní nepít kávu a alkohol, nejíst maso, jíst veškeré jídlo teplé, denně  pít horkou vodu, pravidelně snídat, nejíst žádné cukry a další. Každopádně, když se doktorka skloní nad vaším lehátkem a před minimálně 10 dalšími lidmi se lámanou češtinou zeptá: „Není sex, jo?“ S ohromně nadšeným pocitem jí sděluji, že není. Sex je po dobu léčebné kúry taky zakázaný. Když na kúru chodíte pravidelně, máte celkem dobrý přehled, kdo na tom jak je a slyšíte neuvěřitelné příběhy.

Zhodnocení čínské léčby

Po 5 dnech čínské kúry jsem cítila výrazné uvolnění celého svalstva. Po každé terapii se mi chtělo spát, protože akupunktura stimuluje určitě body, takže pokud bojujete s únavou, je dobré si při této léčbě nic neplánovat a nechat tělo maximálně odpočívat. Po pár dnech léčby, jsem doplnila léčbu o fyzioterapii, kde se protahuji a učím se posilovat správné svaly pro držení těla.

 

O víkendu jsem měla volno. Nechala jsem tělo jen relaxovat a doplnila to krátkými meditačními procházkami. Přes víkend je potřeba léčbu nezanedbat a dále pít a jíst předepsané věci. Poprvé v životě jsem vařila kaši ze všech těch zdravých čínských sušených vitamínů (jojoba, čínské datle, moruše a další) a nebylo to vůbec špatné. Naopak to byla příjemná změna. Po 10 dnech kúry se cítím výrazně lépe. Řekla bych tak o 50 % líp než na začátku. Během této doby jsem absolvovala třikrát fyzioterapii. Samozřejmě je rozhodující i volno od práce, ale jsem si jistá, že kombinací medicín se mi podařilo poměrně rychle zbavit povánočního fyzického i psychického přetížení. Teď mě čeká dalších několik týdnů volna, které budu trávit aktivně na dovolené. 

Na co je čínská medicína nejúčinnější?

  • nespavost a chronická únava
  • poruchy imunity
  • trávicí potíže
  • urologické potíže
  • akné a jiné kožní problémy
  • alergie
  • neplodnost
  • bolesti zad
  • duševní nerovnováha

 

Moje hodnocení: 50%