Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank dostala ve Spojených státech pokutu 156,6 milionu dolarů (zhruba čtyři miliardy korun) za porušování pravidel při finančních transakcích. Informovala o tom agentura DPA.

Banka zaplatí 136,9 milionu dolarů kvůli nedostatečným kontrolním mechanismům při obchodování na devizových trzích. Dalších 19,7 milionu dolarů budou firmu stát prohřešky proti takzvanému Volckerovu pravidlu. To bankám omezuje možnost obchodovat na finančních trzích na vlastní účet. Deutsche Bank se tak podle listu Financial Times stala první bankou, která byla kvůli tomuto pravidlu pokutována.

Firma v rámci dohody s americkou centrální bankou (Fed) slíbila nápravu svých obchodních praktik. "Jsme rádi, že jsme tuto občansko-právní záležitost s centrální bankou vyřešili," uvedl v pátek tiskový mluvčí německého podniku.

Deutsche Bank podle Fedu nedokázala odhalit a zastavit komunikaci svých obchodníků na devizových trzích s konkurencí. Banka podle zdroje agentury Reuters nadále čelí vyšetřování ze strany státu New York kvůli podezření na manipulaci s devizovými kurzy.

Německá firma se nestala terčem sankcí v rámci dřívějšího celosvětového vyšetřování manipulací s devizovými kurzy. Sedm bank za tyto manipulace zaplatilo úřadům v USA a Evropě v souhrnu více než deset miliard dolarů, upozorňuje agentura Reuters.

Deutsche Bank se v posledních letech potýká se ztrátami, ke kterým přispívají vysoké náklady na řešení právních sporů. Koncem loňského roku se například dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí 7,2 miliardy dolarů (přes 180 miliard korun) za urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů.